sobota, 28 listopada 2015

Pyszne udka z kurczaka

 To działo się 2.03 2016 r. Bardzo nas w tedy czas ograniczał, więc to jest sposób na pyszne i w miarę szybkie do przygotowania udka z kurczaka. Nie przedłużajmy, ale zaczynajmy!

 Największym problemem jest to, że tak naprawdę każdy lubi inne przyprawy.. a więc jestem w kłopocie. Podam przepis, który mi najbardziej smakuje.
Trzeba przygotować:
- 1 ząbek czosnku                            
- udka z kurczaka (ilość jest dowolna)
- curry
- pieprz
- sól
- bazylię otartą ( w formie przyprawy, nie liści)
- papryka słodka
- papryka ostra
- kmin
 na panierkę:
- jajka
- bułka tarta
( jak zabraknie, to wystarczy na nowo zrobić panierkę. To w niczym nie przeszkadza
Sposób przygotowania potrawy:
 Trzeba przygotować udka. Najpierw rozpocznę od przyprawy. I znowu można sobie dorabiać jak zabraknie. Trzeba przygotować osobną miseczkę. Wszystkie te przyprawy będą nam potrzebne.  Mieszamy tak,aby więcej było soli, pieprzu papryki  i curry niż pozostałych (oczywiście w tej osobnej miseczce). Wcześniej przygotowane skrzydełka nacierać tą mieszanką przypraw. Następnie jajka ubić  i na osobny talerz rozsypać bułkę tartą. Przyprawione skrzydełka namoczyć z każdej strony w jajkach i otoczyć gęsto w bułce tartej.

Te skrzydełka można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku.
jeżeli w piekarniku to przez ok. 1 godz. w 120 stopniach.
TAK TO MNIEJ WIĘCEJ POWINNO WYGLĄDAĆ                        ------>

Życzymy Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz